Alergia na pszenicę

Alergia na pszenicę 1

Po mleku krowim na drugim miejscu znajduje się pszenica, która jako obcogatunkowe białko towarzyszy ciągle człowiekowi od najwcześniejszego okresu życia. Od 2 roku życia z całą pewnością nie ma dnia, abyśmy nie spożywali pszenicy w jakiejś postaci. Poza tym jest ona rośliną, z którą od stuleci przeprowadza się różne manipulacje hodowlane. Zbiory pszenicy są we wszystkich krajach rolniczych świata czynnikiem gospodarczym pierwszej rangi, dlatego stosuje się wciąż nowe środki i techniki, aby zwiększyć plony. Ta przesadna hodowla przynosi większe zbiory, jak również wzrost potencji alergenowej, tzn. coraz więcej ludzi rozwija alergię na składniki ziarna pszenicy. (Co jest interesujące nie znane są uczulenia na orkisz — pierwotną formę pszenicy!) Tu omawiana „prawdziwa alergia na pszenicę" jest nadwrażliwością na białko pszenicy, czyli składnik białkowy ziarna, powstałą najczęściej w okresie wczesnego dzieciństwa na podstawie dziedzicznej „zdolności" do reakcji alergicznej. Ważne jest różnicowanie z zupełnie innym obrazem chorobowym — nadwrażliwością na gluten. Gluten występuje również w innych rodzajach zbóż (żyto, jęczmień, owies) i jest białkiem klejorodnym. Nadwrażliwość na nie wywołuje choroby celiakii z zaburzeniami czynności jelita cienkiego, z charakterystycznymi, obfitymi stolcami zawierającymi duże ilości tłuszczów i narastającymi zaburzeniami rozwojowymi.

Alergia na pszenicę 2

Prawdziwa alergia na pszenicę jest znacznie częstsza niż celiaklia, ale — co jest zaskakujące — prawie w ogóle nieznana. Osoba uczulona na pszenicę nie może skorzystać ani z wiedzy o nadwrażliwości na gluten, ani z dużej oferty żywności bezglutenowej. Pokarm „bezglutenowy" nie oznacza „bezpszenny". Wiele bezglutenowych produktów zawiera np. krochmal lub olej pszenny, które są tolerowane przez uczulonych na gluten, ale nie uczulonych na pszenicę.

Obrazy chorobowe wywołane uczuleniem na pszenice mogą być rozmaite. Najważniejsze „organy docelowe" to skóra (AZS w najróżniejszych formach, szczególnie na twarzy, szyi, rękach, nogach) i oskrzela (skłonność do spastycznych zapaleń oskrzeli, nadwrażliwy system oskrzelowy, prawdziwa, endogenna astma oskrzelowa). Czasami zajęte są jelita (Colitis, choroba Leśniowskiego-Crohna). Także długotrwałe, niewyjaśnione zwyżki temperatury, napady częstoskurczu lub zaburzenia rytmu, okresy znacznego osłabienia mogą być następstwem alergii na pszenicę. Najważniejszym środkiem zaradczym w przypadku uczulenia na pszenicę, niezależnie od „organów docelowych" i objawów jest dieta eliminująca pszenice i jej produkty.

Dieta bez pszenicy

Pod tym pojęciem nie należy rozumieć wyeliminowania pszenicy i takich produktów jak chleb, pieczywo, makarony etc. z pożywienia, lecz zupełne wyłączenie informacji o pszenicy. Chodzi przy tym o biofizykalną informację zawartą w drganiach, które wysyła każda substancja w naszym kosmosie, przy czym każda substancja ma swoje własne specyficzne spektrum drgań. Mówimy dlatego o „kodzie biofizykalnym" i określamy unikanie jakiegokolwiek kontaktu nie tylko z samą substancja, lecz także z czysto fizyczną informacją jako karencję kodu.

Okazało się, że u niektórych pacjentów nadwrażliwość na alergen jest tak duża, że skontaktowanie się nie tylko z niematerialną informacją substancji może wywołać najsilniejsze reakcje. Szczególnie duże znaczenie ma to odkrycie dla pacjentów z AZS. Duże trudności dla pacjentów uczulonych na pszenicę powstają właśnie przy zapewnianiu całkowitej eliminacji informacji o pszenicy, przy czym chodzi o pszenicę w środkach spożywczych, jak również o informacje o pszenicy z otoczenia.

Alergia na pszenicę 3

Celem tego zestawienia jest wyjaśnienie pojęcia ścisłej karencji pszenicy i podanie ogólnych rad. Przy przestrzeganiu diety konieczna jest ciągła uwaga i nieomal detektywistyczne zacięcie. Lista produktów spożywczych, które zawierają pszenicę (podana poniżej) nie jest w żadnym wypadku kompletna. Należy ją uzupełnić w zależności od indywidualnych przyzwyczajeń życiowych i miejscowej podaży. Sprawdziło się tworzenie lokalnych grup samopomocy (np. dla AZS), skupiających ludzi wymieniających między sobą doświadczenia, informacje o miejscowych możliwościach zakupów, niebezpieczeństwach z tym związanych, o handlowcach, piekarzach, rzeźnikach, sklepach ze zdrową żywnością itp.

Środki spożywcze, które zawsze zawierają pszenicę

Możliwości zastepowania pszenicy

Najbradziej logiczny i pełnowartościowy surogat dla pszenicy to orkisz. Jest to pierwotna forma obecnie hodowanej pszenicy. Ma jednak inna cząsteczkę białkową i jest tolerowany przez uczulonych na pszenicę (ale nei uczulonych na gluten!). Przetwarza się go identycznie jak pszenicę. Także inne rodzaje zbóż są dobrze tolerowane (żyto, jęczmień, gryka) i można je stosować zastępczo. Trzeba jednak zawsze zwrócić uwagę na zanieczyszczenia przez pojedyńcze ziarna pszenicy, które zdarzają się często przy przechowywaniu, wypełnianiu lub manipulowaniu.